New Treatments | Ketosis, spiertrekkingen, kramp, electrosmog, hartkloppingen, droge of pijnlijke keel 

Index of articles
Index | Archive | Search
Return to index | Return to list of articles in: WisdomExperience

Ketosis, spiertrekkingen, kramp, electrosmog, hartkloppingen, droge of pijnlijke keel


Monday, February 09 2004 - Filed under: General

Ketosis: Wat is dat ?
Het menselijk lichaam is een zeer complex en geavanceerd organisme. Zoals wellicht al bekend is, kan de mens volledig zonder koolhydraten overleven. De meeste weefsels in het lichaam kunnen gewoon op vetten draaien, echter er zijn ook kleine delen van de hersenen en andere weefsels die niet goed op slechts vetten kunnen draaien. Wanneer de dagelijkse koolhydraatinname onder de 20 tot 50 gram komt zal het lichaam veel ketonen aan gaan maken die vervolgens als brandstof dienen voor o.a. (dat kleine deel van) de hersenen.

Heeft ketosis nadelen ?
In principe is ketosis geen probleem voor het lichaam. Er komen inderdaad wat meer zure ketonen in het bloed terecht. Het lichaam zal wat van de calciumvoorraden gebruiken om de zuurgraad van het bloed constant te houden. De onbenutte ketonen worden gewoon via de urine uitgescheiden. Omdat er meer calcium in het bloed zit, verlies je ook iets meer calcium in de urine. Door de ketoonuitscheiding daalt de pH van de urine een paar tienden op de pH-graad.
Dat je meer calcium uitplast is geen probleem, omdat bij dit dieet relatief meer calcium gegeten wordt dan bij het Westerse dieet en omdat het lichaam veel minder calcium nodig heeft omdat er geen geraffineerd (mineraal-arm) voedsel gegeten wordt en omdat er geen grote hoeveelheden koolhydraten gegeten worden (die veel calcium nodig hebben voor het verwerken).

Ketosis op de langere termijn, symptomen
Zodra je langer in ketosis blijft, zoals bijvoorbeeld bij het inductiedieet van het Atkinsdieet, dan kan bij sommige mensen de ketosis te sterk worden: Er worden teveel ketonen aangemaakt en die moeten dan uitgeplast worden. Het lichaam raakt dan gedehydrateerd en er moet dus extra veel water gedronken worden.
Als je merkt dat je een zere of droge keel krijgt of dat je heel duf en energieloos wordt, dan zit je waarschijnlijk in een te krachtige ketosisfase. Drink dan voldoende water. Als dat niet helpt, zorg dan dat je iets meer koolhydraten gaat eten. Door per dag 10 gram meer koolhydraten te eten en door die koolhydraten te spreiden over de dag, zal de ketosis in kracht afnemen en zullen deze symptomen verdwijnen. Werkt het nog niet, voeg dan nog een keer 10 gram toe tot je op het optimum komt.

Wisselwerking ketosis en electrosmog
Update januari 2007: Invloed kwik en zware metalen
Onderstaande info blijkt uiteindelijk niet geheel te kloppen. Het is alleen van toepassing als je veel kwik (of andere zware metalen) in je lichaam hebt. Door een vetvrij dieet zullen meer zware metalen ontgiften, wat een positief effect is. Elektromagnetische straling en velden hebben een wisselwerking met deze zware metalen. Ketosis ansich heeft waarschijnlijk geen wisselwerking met ketosis. Kwik zorgt vaak ook voor een ontregeling van de schildklier met als gevolg een verstoorde calciumhuishouding in het lichaam waardoor de spiertrekkingen en magnesiumtekortsymptomen kunnen ontstaan.
Einde update

Recent ontdekte ik een erg interessante en lastige wisselwerking tussen ketosis en electrosmog. Onder electrosmog versta ik de hoogfrequente straling van GSM masten, draadloze telefoons, TL en spaarlampen, televisies, monitoren, maar ook de laagfrequente straling van bijvoorbeeld de 220V leidingen in en om het huis.
Een goed onderzocht en gedocumenteerd effect van hoogfrequentie straling is dat deze:
A. De bloed-hersen barriere openbreekt
B. De werking van de calciumkanalen in de cellen ontregelt

Wat heeft dit voor effecten en wat voor complicaties levert dit op bij iemand die in ketosis is ?
De bloed-hersen barriere zorgt ervoor dat er geen bacterieen vanuit het bloed in de hersenen kunnen komen. Tevens zorgt het voor een regulatie van de mineralen die wel of niet de hersenen mogen bereiken.
Calcium is een zeer sterke signaalstof in de menselijke cellen. Het zorgt voor activatie van de cel: In een spier zorgt het voor samentrekken van de spier, in de alvleesklier voor het pompen van insuline, en in de hersenen zorgt calcium ervoor dat een neuroon gaat vuren (een signaal stuurt). De calciumkanalen in de cellen reguleren hoeveel calcium zich in- en uit de cel mag bewegen.

Wat gebeurt er bij electrosmog terwijl een persoon in ketosis is ?
Wanneer een persoon in ketosis is, zal hij/zij relatief meer calcium in zijn bloed hebben. Dit is hierboven reeds uitgelegd. In principe is dat helemaal geen probleem: Dit is een normale biologische reactie van het lichaam wanneer er even geen koolhydraten aanwezig zijn ('s winters kwam dit erg vaak voor bij de oermensen). Echter, wanneer er ook sprake is van hoogfrequentie straling (electrosmog van GSM telefoons, DECT draadloze telefoons, digitenne zendmasten, etc) zal en de bloed-hersen barriere teveel calcium doorlaten en zullen de calcium kanalen te veel calcium in de cel laten stromen.

De effecten
Wat gebeurt er nu, vraagt u zich af ? Wel, in de spieren zullen zich spiertrekkingen voor kunnen doen, in de hersenen zullen de neuronen overmatig veel gaan vuren. Dit leidt tot verwarring, vermindering van de concentratie, slapeloosheid, dufheid en het bekende brain-fog probleem. Daarnaast kunnen veel neuronen vernietigd worden omdat ze overmatig gaan vuren. Dit betreft dan hetzelfde werkingsmechanisme als bij neurotoxinen zoals aspartaam. Het hart is ook een spier en die zal ook overmatig gaan samentrekken met als gevolg: Hartkloppingen.

Wat is nu de oplossing ?
De makkelijkste oplossing lijkt om gewoon uit ketosis te blijven, door de 10g koolhydraten per dag toe te voegen totdat je niet meer in overmatige ketosis bent en dan dagelijks minimaal die hoeveelheid koolhydraten blijven eten. We worden dan door de electrosmog gedwongen om uit ketosis te blijven, terwijl het lichaam ketosis eigenlijk helemaal niet zo'n probleem vindt.
Een andere oplossing is om het huis electrosmog vrij te maken door middel van het verwijderen van de DECT draadloze telefoons (verv. door ''ouderwetse'' telefoon met snoer), de GSM telefoons (niet of zo min mogelijk gebruiken), de TL lampen (vervangen door ''ouderwetse'' gloeilampen), de televisie (verv. door TFT/plasma scherm), etc. Dit is een grote en dure operatie. Overigens: De DECT draadloze telefoon, naast een eventueel dichtbij geplaatste GSM mast, zorgt voor de grootste overlast. Wanneer u die uit het stopcontact haalt (het basisstation is de boosdoener die 24 uur per dag zendt), zal de grootste hoeveelheid electrosmog verdwijnen. Als uw buren ook een DECT telefoon hebben, is het zeer de moeite die ook te overtuigen, want deze basisstations zenden (zonder obstakels) tot wel 300 meter en kunnen dwars door betonnen muren zenden.

Overgevoeligheid voor calciumrijk voedsel
Een ander symptoom is dat mensen merken dat ze ''allergisch'' lijken voor voedsel dat veel calcium bevat. Extreme vermoeidheid is het meest bekende symptoom. Door calciumrijk voedsel te eten, verhoogt het calciumgehalte van het bloed tijdelijk. Door de verstoorde calcium in- en uitflux in de cellen i.v.m. de electrosmog verstoor je de biologische processen met als gevolg een potentieel zeer zware vermoeidheid. Zodra de calcium verwerkt is en uit het bloed verdwenen is, verdwijnt de vermoeidheid vaak weer. Dit kan wel een paar uur duren.

Magnesium
Wat vaak redelijk helpt is het gebruik van magnesium supplementen. Calcium en magnesium zijn namelijk antagonistisch, wat inhoudt dat ze elkaar in balans houden. Zodra je meer magnesium eet, en je dus meer magnesium in je bloed krijgt, verlaagt automatisch de hoeveelheid calcium in het bloed. De wisselwerking werkt in beide richtingen. Magnesium zorgt in de cellen juist voor relaxatie terwijl calcium voor activatie zorgt. Magnesium werkt daarom ook goed tegen hartkloppingen, spiertrekkingen, dufheid en vermoeidheid. Kies een magnesiumsupplement dat goed opgenomen kan worden zoals magnesiumglycinaat of magnesiumtauraat. Andere vormen zoals magnesiumcitraat worden vaak niet goed opgenomen en zorgen voor diarree.

Vermoeidheid en hoofdpijn kunnen ook door afstervende bacterieen, schimmels en gist in de darmen komen
Vermoeidheid die optreedt wanneer men een laag koolhydraten volgt, kan ook komen door het uithongeren van ongewenste bewoners in de darmen. Veel van deze organismen schuilen in de dikke darmen en eten de restanten die de gastheer (jij dus) niet verteerd en geabsorbeerd heeft. Zodra met een laag koolhydraten dieet begonnen wordt, beginnen deze micro-organismen te verhongeren en verlaagt de populatie. Ze gaan echter niet zonder slag of stoot en grote hoeveelheden gifstoffen komen vrij in de dikke darm, alwaar ze opgenomen worden in het bloed. De lever en de nieren doen hun best om de gifstoffen af te voeren, maar dat lukt niet altijd even goed. In dat geval zijn hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs verkoudheids- of griepsysmptomen het resultaat. De vermoeidheid zou dus niet door de ketosis hoeven te komen. Mensen horen in de ketosis gewoon gezond en vitaal te zijn, althans wanneer er geen electrosmog aanwezig is.

Hoe kan ik testen of ik gisten in mijn darmen heb
Door een ruime hoeveelheid kokosolie te gebruiken en te kijken hoe je hier op reageert kan je erachter komen of je gisten in je darmen hebt zitten. Wanneer je sterk op de kokosolie reageert is dat het geval. Ik kan echter niet aanraden om meteen met grote hoeveelheden te beginnen, want de reacties kunnen erg sterk zijn. Kokosolie bevat namelijk anti-bacteriele en anti-virale eigenschappen. Wanneer veel micro-organismen het loodje leggen, komen er erg veel gifstoffen vrij, met tevens veel ontgiftingssymptomen.

Keto-acidosis
Veel mensen denken dat ketosis gevaarlijk is, wat het dus niet is. Vaak wordt het verward voor keto-acidosis, dat wel gevaarlijk is.
Om verwarring te komen: Keto-acidosis houdt in dat het bloed te zuur wordt door o.a. een te grote hoeveelheid ketonen in het bloed. Dit is een uitzonderlijke situatie die alleen voor kan komen wanneer je geen insuline aan kan maken (diabetes patient), terwijl je veel koolhydraten eet, je geen insuline gespoten hebt en weinig water drinkt.
Wanneer je koolhydraten eet, maar geen insuline spuit, dan heb je al een zwaar giftige situatie in je lichaam: De bloedsuikers zijn veel te hoog en richten veel schade aan bij o.a. de zenuwen en de aderen. De nieren proberen uit alle macht dan maar de suiker uit het lichaam te spoelen via de urine. Het lichaam raakt gedehydrateerd. Daarnaast speelt echter dat het hormoon glucagon de overhand krijgt omdat deze niet geremd wordt door insuline. De glucagon jaagt de vetverbranding aan en er komen zeer veel ketonen in het lichaam die het bloed verzuren. Door het ontbreken van het insuline blijft de ketoonproduktie doorgaan, terwijl er al een tekort aan bloed/urine was om zelfs als de glucose af te voeren. De ketonen kunnen dus niet voldoende afgevoerd worden en het bloed wordt te zuur. Zelfs bij een paar tienden op de pH schaal afwijking van de optimale bloed pH zal het hart stoppen met kloppen en is de kans reeel dat de dood volgt.
Mensen die zelf insuline aanmaken, kunnen dus per definitie geen keto-acidosis krijgen. Zelfs de kleinste hoeveelheden insuline in het bloed remmen namelijk de ketoonproduktie al voldoende. Daarnaast geldt dat wanneer men een laag-koolhydraten dieet volgt, keto-acidosis ook zo goed als uitgesloten is, omdat er geen hoge bloedsuikers voorkomen. Om keto-acidosis te krijgen, moet u dus en diabeet zijn die geen insuline aan kan maken, u moet een hoog-koolhydraten dieet eten, u moet geen insuline spuiten en u moet geen water drinken.
Iedereen die zegt dat een laag-koolhydraten dieet keto-acidosis kan veroorzaken, moet dus eerst dit hoofdstukje eens lezen.

Referenties:
Laag koolhydraten, hoog eiwit dieet verhoogt calcium in urine
www.ncbi.nlm.nih.gov:80/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12148098&dopt=Abstract
{Urinary calcium levels increased from 160 mg/d (3.99 mmol/d) to 258 mg/d (6.44 mmol/d; P < 0.001) to 248 mg/d (6.19 mmol/d; P < 0.01). }Hierbij neem ik aan dat de verhoging van calcium in de urine evenredig is met de verhoging van calcium in het bloed.
N.B. Het betreft hier een hoog-eiwit dieet. Mijn voorkeur gaat uit naar een hoog vet, gematigd eiwit en laag tot gematigd koolhydraten dieet. We kunnen aannemen dat de toename van calcium in dat geval minder is, omdat er minder urinezuur aangemaakt wordt i.v.m. de lagere eiwitconsumptie.

Effect van hoog frequente straling op de bloed-brein barriere
pages.britishlibrary.net/orange/brainblood.htm
{New swedish research shows that the radiation from mobile phones might make it easier for poison to penetrate into the brain. The findings could explain the diseases that american soldiers who have participated in high-tech warfare are suffering from.}

Foto's van de hersenen van ratten die blootgesteld zijn aan 2 uur GSM handtelefoon straling:
www.newtreatments.org/doc.php/WisdomExperience/102

Verschillende studies die aantonen dat ionizerende straling de hersen-bloed barrieren opent
www.ncbi.nlm.nih.gov:80/entrez/query.fcgi?SUBMIT=y&term=blood%5BTitle%20Word%5D%20AND%20brain%5BTitle%20Word%5D%20AND%20barrier%5BTitle%20Word%5D%20AND%20radiation%5BTitle%20Word%5D&db=PubMed

Permeability of the blood-brain barrier induced by 915 MHz electromagnetic radiation
www.ncbi.nlm.nih.gov:80/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=8012056&dopt=Abstract
{The results show albumin leakage in 5 of 62 of the controls and in 56 of 184 of the animals exposed to 915 MHz microwaves.}

Meer informatie over invloed straling op calcium kanalen
www.grn.es/electropolucio/cherry600.htm
{Calcium ions were induced to flow out of or into cells, depending of the combination of exposure conditions. These combinations are known as ''windows'' because nearby conditions have markedly different effects.}

Geschreven door Ed, revisisie 9 februari 2004Check out the many other interesting articles on my websitePlease note: The information on this website is not a recommendation for treatment. Anyone reading it should consult his/her physician before considering treatment. The author and publisher can't be held responsible for anything. Use on your own risk.