New Treatments | Reactie op artikel in het Utrechts Nieuwsblad: Onderbouwing ontbreekt 

Index of articles
Index | Archive | Search
Return to index | Return to list of articles in: WisdomExperience

Reactie op artikel in het Utrechts Nieuwsblad: Onderbouwing ontbreekt


Friday, October 24 2003 - Filed under: General

Reactie op artikel in het Utrechts Nieuwsblad van vrijdag 24 oktober 2003


Het krantenbericht is hier te lezen: www.newtreatments.org/doc.php/WisdomExperience/151

Ten eerste wil ik Bas van Oldenburg bedanken voor zijn reactie. Ik heb tevens begrip voor zijn standpunt. Hieronder zal ik een tegenreactie geven.

Selectief informatie verzamelen
Zoals ik al toegeef op www.scdiet.nl/scdietnl.php, is er geen keihard wetenschappelijk bewijs voor het Specifieke Koolhydraten Dieet (Specific Carbohydrate Diet). De reden hiervoor ligt voor de hand en is tevens op www.scdiet.nl/scdietnl.php te lezen.

Een dubbelblind, placebo-gecontroleerd onderzoek zal nooit tot de mogelijkheden behoren. Placebo-gecontroleerd betekent dat de groep patienten in tweeen opgedeeld wordt: De ene helft krijgt dan het betreffende dieet en de andere groep krijgt het normale Westerse dieet.
Het is de bedoeling dat de patienten het verschil niet weten, zien of proeven.
Zetmelen en suikers smaken nou eenmaal anders dan vetten en eiwitten, dus het is onmogelijk om het placebo-gecontroleerd te doen.

Daarnaast speelt dat er weinig animo is om de effectiviteit van een natuurlijk dieet te onderzoeken: Niemand heeft daar een financieel gewin bij (behalve de patienten zelf natuurlijk). Zoals je wellicht weet, worden de meeste onderzoeken uitgevoerd in opdracht van de grote farmaceutische bedrijven. Het is begrijpelijk dat zij geen onderzoek doen naar de relatie voeding en gezondheid: Daar kunnen zij veel minder (nagenoeg niets) mee verdienen dan met de verkoop van medicijnen.

Wanneer honderden mensen in Nederland alleen al (wereldwijd duizenden mensen) met succes dit dieet volgen ter bestrijding van hun darmziekten (en vele andere ziekten), dan is dit inderdaad geen wetenschappelijk onderzoek. Maar het verwerpen van deze resultaten lijkt mij ook niet de bedoeling.

Het argument van te selectief informatie verzamelen is juist van toepassing op de reguliere medici en onderzoekers. Studies die aantonen dat je van het eten van exclusief cholesterol of verzadigd vet per definitie een hogere cholesterolwaarde in het bloed krijgt zijn onvindbaar. Dit geldt tevens voor de relatie tussen vet en overgewicht. Wanneer je echt gaat zoeken, kom je tot heel andere conclusies.

Het eten van vetten *in combinatie met koolhyraten* heeft negatieve effecten. Dat geef ik direct toe. Wanneer teveel koolhydraten gegeten worden, komt er automatisch (in niet-diabetici) veel insuline in het bloed. Insuline is echter de antagonist van glucagon. Dit betekent dat wanneer er veel insuline in het bloed is, er automatisch weinig glucagon aanwezig is en vice versa. Glucagon is echter nodig voor een correcte verwerking van vet.

In de praktijk betekent dit dat het relatief ongezond is om vetten en koolhydraten te combineren (deja vu, Montignac). Daarnaast blijkt dat koolhydraten optioneel zijn in het dieet: Een mens heeft nagenoeg geen koolhydraten nodig voor zijn gezondheid; Vetten en eiwitten zijn echter wel essentieel. Een studie waarbij mensen naast vetten of cholesterol ook koolhydraten eten, meet niet de effecten van het eten van vetten, maar de effecten van vetten in een lichaam ''vergiftigd'' met koolhydraten en insuline.

Recente studies, waarbij de effecten van de consumptie van verzadigde vetten en/of cholesterol in afwezigheid van de consumptie van (teveel) koolhydraten getest worden, tonen juist aan dat de cholesterolwaarden dalen, dat de ratio goed:slecht cholesterol sterk verbeterd, dat de hoeveelheid triglyceriden in het bloed verlaagt, dat de bloeddruk lager wordt, dat het immuunsysteem veel beter werkt en tenslotte dat de persoon zijn overgewicht kwijtraakt. Zie www.lowcarb.ca/newsmenu/researchfor.html voor een aantal interessante studies.

Een aardige parallel met een dieselmotor:
Het lichaam is mijns inziens een perfecte vetverbrandingsmachine.
Stel: We gaan testen hoe een dieselmotor (lichaam) met dieselolie (verzadigde vetten) overweg kan. Tijdens de test gooien we echter een flinke zak suiker (koolhydraten) in de tank. Na een tijdje lopen, loopt het motorblok vast. De conclusie is: Dieselolie is slecht voor een dieselmotor. De echte conclusie had echter moeten zijn: Dieselolie in combinatie met suiker is slecht voor een dieselmotor. Over selectief informatie verzamelen gesproken    .

De relatie tussen voeding en gezondheid
Het is wel mogelijk om het SCDiet aan de hand van studies, onderzoeken en achtergrondinformatie *zeer aannemelijk* te maken. Lees het hier: www.scdiet.nl/scdietnl2.php

Gezien het lage risico op neveneffecten vergeleken met medicatie, lijkt me bovenstaande voldoende om het dieet een keer te proberen. N.B. Niet alleen voor mensen met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa; Bij nagenoeg elke ziekte heeft het een positief effect, of het nou migraines, een burn-out, depressie, diabetes, overgewicht, autisme, schyzofrenie of zelfs levensbedreigende ziektes betreft. Meer hierover op www.newtreatments.org .

Langere termijn moeilijk vol te houden
Dr. Oldenburg meent dat het dieet moeilijk vol te houden zou zijn.
Dit is een standaardargument dat overal in de media gebruikt wordt door ''deskundigen''. Dit toont echter alleen aan dat ze zelf de betreffende boeken (over het Atkins dieet, of Optimal Diet, of Protein Power, of Specific Carbohydrate Diet of een van de vele andere) niet gelezen hebben en dat ze geen onderzoek hebben gedaan naar deze dieten.
Het punt is namelijk dat deze dieten juist zeer makkelijk vol te houden zijn. Dit komt voornamelijk door het verzadigende gevoel dat achterblijft na het eten van vetten en eiwitten. Hongergevoelens blijven achterwege. Mocht je tussen twee maaltijden in toch honger krijgen, dan neem je gewoon een bakje room met aardbeitjes, een stuk brie of kaas, of een handje vette noten zoals pecannoten of walnoten.
De zin in snacks en hongergevoelens tussen de maaltijden worden vooral veroorzaakt door een schommelende bloedsuikerspiegel en die blijven juist achterwege wanneer je de koolhydraatconsumptie minimaliseert.
Mensen hebben in het begin vaak het idee dat het dieet moeilijk vol te houden zou zijn: Het perspectief van een ontbijt zonder brood of een diner zonder aardappelen is niet al te rooskleurig, maar wanneer ze een weekje bezig zijn, merken ze dat het helemaal niet zo moeilijk is. Dat is dan ook het moment dat de koolhydratenverslaving verdwijnt.

Gebrek aan kalk
Dr. Oldenburg meldt vervolgens dat het risico op het gebrek aan mineralen zoals kalk erg hoog is, omdat er geen melk gedronken wordt.
Ten eerste: Het drinken van gepasteuriseerde melk verhoogt het risico op botontkalking. Ik raad dan ook iedereen af om gepasteuriseerde, gehomogeniseerde melk te drinken (nagenoeg alle melk in pakken of flessen in de winkels). Wanneer een kalf gepasteuriseerde melk in plaats van moedermelk te drinken krijgt, zal het kalf op korte termijn overlijden. Als een kalf er niets mee kan, dan een mens al helemaal niet.
www.babyreference.com/MilkingYourBones.htm
''...Een omvangrijke in 1997 uitgevoerde studie toonde aan dat verpleegsters meer botfracturen hadden wanneer ze meer melk drinken.''
De aanbevelingen wat betreft melkconsumptie zijn echter nooit aangepast: De financiele belangen zijn te groot !

Daarnaast heeft Dr. Oldenburg blijkbaar niet goed onderzocht wat bij dit dieet gegeten mag worden: 24 uur gefermenteerde yoghurt is namelijk wel toegestaan, net als de vele groenten, noten en kazen waarin voldoende calcium zit.

Daarnaast is er nog een groot voordeel. Door het achterwege laten van teveel koolhydraten, blijft de bloedsuikerspiegel laag en stabiel en verliest het lichaam weinig mineralen in de urine.

Gebrek aan mineralen en vitaminen
Dit is een grote misvatting. Bij het SCDiet laten we juist de geraffineerde voeding achterwege. Door het weglaten van verarmd voedsel, wordt het dieet juist rijker aan mineralen en vitaminen. Brood, koekjes, snoep, pasta, aardappelen, rijst en alle graanprodukten zijn niet meer toegestaan. Al deze voeding heeft een negatieve impact op de vitamine- en mineraalreserve in het lichaam. Zodra een witte boterham met hagelslag gegeten wordt, heeft het lichaam o.a. veel magnesium, kalk, chroom en B-vitaminen nodig om het te kunnen verteren en verwerken. Omdat het voedsel echter geraffineerd (lees: verarmd) is, zal het zijn reserves aan moeten spreken. De mineralen en vitaminen worden uit het lichaam onttrokken. Na verloop van tijd, raken de mineraalreserves op en dat is het begin van een ziekte.
Elke ziekte is feitelijk niets anders dan een bepaald patroon van mineraaltekorten.

Het SCDiet bevat geen geraffineerde (veramde) voeding meer en bestaat voornamelijk uit onverwerkte natuurlijke voeding; Het is dus per definitie rijk aan vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn er veel minder mineralen en vitaminen nodig omdat er veel minder koolhydraten gegeten worden. Koolhydraten zijn relatief ''duur'' voor het lichaam om te verwerken. Dit in tegenstelling tot verzadigde vetten. Die kunnen zonder conversieslag direct de cel in en worden direct verbrand, zonder hoge vitamine- of mineraalbehoeftes. Tevens ontziet het de lever. Daarnaast speelt nog het aspect dat er geen hoge bloedsuikers meer voorkomen, met alle voordelen van dien.

Rood vlees en kanker
Rood vlees wordt geassocieerd met darmkanker, stelt Dr. Oldenburg.
Een zuivere relatie is echter niet aan te tonen. De enige relatie die aan te tonen is, is dat de consumptie van rood vlees in combinatie met de consumptie van koolhydraten een verhoogd risico op darmkanker geeft.

Kijken we echter naar beschavingen die geen of weinig koolhydraten eten, dan kunnen we niet eens een enkel geval van kanker vinden. Koolhydraten zijn waarschijnlijk de echte oorzaak van kanker. Vilhalmur Stefansson verbleef als arts en antropoloog meerdere jaren onder Eskimo's en kon geen enkel geval van overgewicht, kanker of diabetes vinden. Zij aten gigantische hoeveelheden vet, maar ze aten geen koolhydraten.
Zie www.thebear.org/essays1.html#anchor496162
N.B. Dit is slechts een voorbeeld. Na enig onderzoek zijn er veel meer voorbeelden te vinden. De Weston A. Price website biedt o.a. veel informatie over dit onderwerp: www.westonaprice.org/

Visolie
Het vet van verschillende vissen, wanneer deze in het wild leven, bevat relatief veel Omega 3 vet. Voor het immuunsysteem van de mens is de ratio omega3 : omega6 van groot belang. Zodra je teveel omega6 binnenkrijgt uit voornamelijk plantaardige vetten zoals maisolie, mayonaisse, zonnebloemolie, sojaolie en slaolie, zal het immuunsysteem niet goed functioneren.
Omega 3 kan je halen uit vis (niet fabrieksvis), maar boter bevat ook veel omega 3, net als biologisch rundvlees. Mijn advies (ook te lezen in www.newtreatments.org/doc.php/WisdomExperience/120 ) is dan ook om plantaardige olieen te laten staan (behalve olijfolie en kokosolie) en over te schakelen op verzadigde vetten zoals boter, room, (biologisch) dierlijk vet en kokosolie.

Probiotica
Hier ben ik het volledig eens met Dr. Oldenburg. Probiotica is zelfs een belangrijk onderdeel van het SCDiet en dan wel in de vorm van zelfgemaakte 24-uurs yoghurt. Yoghurt in de winkel is vaak slechts 2 tot 4 uur gefermenteerd. 24-uurs gefermenteerde yoghurt bevat vele malen meer probiotica en geen lactose meer. Bij veel mensen geeft de SCD-yoghurt dan ook een positieve bijdrage voor hun gezondheid. Dit moet echter gebeuren in combinatie met het dieet. Het dieet zorgt er namelijk voor dat de ''slechte'' bacterieen in de darmen uitgehongerd worden.

Link tussen voeding en ziekte
Die is er zeker. Hier zijn bewijzen genoeg voor te vinden. Zie o.a. www.scdiet.nl/scdietnl2.php . Het probleem is echter dat de farmaceutische bedrijven geen belang hebben bij het onderzoeken van deze relatie en 99 van de 100 studies die medici onder ogen krijgen, zijn afkomstig van deze farmaceutische bedrijven. De reguliere medici worden op die manier feitelijk ''dom'' gehouden.

Met een onderzoek naar de relatie voeding en gezondheid is niets te verdienen, sterker nog: Er is veel geld te verliezen. Voorbeeld: Er stond gisteren een bericht in de krant dat 5,5% van de bevolking antidepressiva slikt. De markt voor antidepressiva is zeer groot, zo'n 180 miljoen euro per jaar in alleen Nederland al. Als er een keer een onderzoek gedaan zou worden naar de relatie tussen voeding en depressiviteit, dan zou men mogelijk tot conlusies komen zoals op www.newtreatments.org/depressies : Net als bij veel andere ziekten, veroorzaakt een koolhydraatrijk dieet een tekort aan mineralen en vitaminen en zorgt het tekort aan vetten voor ondervoeding van de hersenen en het zenuwstelsel; Met alle gevolgen van dien.

Aan het aanbevelen van het eten van een vetrijk dieet zal een farmaceutisch bedrijf niets verdienen. Ze zien natuurlijk veel meer in een onderzoek (met positieve conclusies) naar hun nieuwste medicijn. Op gratis oplossingen (dieet) zit men niet wachten.

Wellicht leuk om te weten: Medicijn, is een samenvoegsel van twee woorden: Medium en Cine . Medium betekent middel en Cine betekent projectie (van cinema). Een medicijn is dus niets meer dan een projectiemiddel. Heb je last van je huid, dan projecteert het medicijn een gezonde huid, terwijl de echte oorzaak onbehandeld blijft. Heb je last van je hoofd, dan projecteert het medicijn een pijnvrij hoofd. Het is niets anders dan symptoombestrijding en dus echt geen oplossing voor de langere termijn.

Meer en meer (huis)artsen gaan inmiddels overstag en onderkennen het belang van goede voeding. In de media wordt dit onderwerp steeds meer belicht. Ik verwacht dat het niet al te lang meer zal duren voordat de medische revolutie plaats zal vinden en dat de onderzoekers en medici eindelijk de nieuwste onderzoeken (maar ook de decennia oude onderzoeken) accepteren.

In Polen is een vergelijkbaar dieet (Optimal Diet uit het boek Homo Optimus van Dr. Kwasniewski) razend populair. In sommige gebieden in het zuiden van Polen is de insulineverkoop met 65% gedaald. Er zijn al meer dan twintig klinieken, hotels en restaurants waar dit dieet gebruikt wordt. Zie www.newtreatments.org/sites voor referenties naar dit dieet.

Lees verder op: www.newtreatments.org en www.scdiet.nl .Check out the many other interesting articles on my websitePlease note: The information on this website is not a recommendation for treatment. Anyone reading it should consult his/her physician before considering treatment. The author and publisher can't be held responsible for anything. Use on your own risk.